Afrika Tripel (1/3)

Episode 1/3: Namibië & Botswana (2019)

“Below us lay the the gentle slopes and open plain of Deception Valley, an ancient fossilized river channel meandering through forested sand dunes. Herds of springbok, gemsbok, and hartebeest grazed peacefully on the old grass-covered riverbed, where water used to flow. The blue sky was stacked high with puffs of clouds. Deception was incredibly serene and all we had hoped it would be.”

Mark Owens, Cry of the Kalahari, 1984

Afrika Tripel is een driedelige expeditiereis van Tom Hufkens en Koenraad Roelands door Zuid- en Oost-Afrika. Hieronder volgt de route van het eerste deel in Namibië en Botswana in 2019.

Route 2019: Namibië & Botswana
Central Kalahari Game Reserve (Botswana)

Vanuit Windhoek rijden we via de Trans-Kalahari Highway meteen naar één van ’s werelds grootste wildreservaten: het Central Kalahari Game Reserve in Botswana. In dit afgelegen natuurgebied kamperen we enkele dagen in Deception Valley, een oude rivierbedding waar de Amerikaanse biologen Mark en Delia Owens in de jaren 1970 hun veldonderzoek naar leeuwen, bruine hyena’s en jakhalzen deden.

Makgadikgadi Pans (Botswana)

De onherbergzame Makgadikgadi-zoutpannen behoren tot de grootste zoutvlaktes ter wereld. Tijdens deze expeditie proberen we eerst vanuit Kubu Island de zuidelijke rotseilanden van de grote Sua Pan te bereiken. Daarna doorkruisen we het hele gebied in de richting van de Okavangodelta. Onderweg overnachten we onder Baines Baobabs in de Nxai Pan waar we hopelijk ook in het droge seizoen nog wat wild kunnen spotten.

Chobe National Park (Botswana)

Na bevoorrading in Maun gaan we deze keer niet met de mokoro op het water van de Okavangodelta, maar kamperen we twee nachten tussen het wild in Savuti, het hartje van Chobe NP dat alleen per 4×4 bereikbaar is via een hobbelig bandenspoor. In Chobe NP leeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld, en misschien trakteert het park ons ook wel op grote roofdieren zoals leeuwen, jachtluipaarden en hyena’s.

Tsodilo Hills (Botswana)

In het uiterste noordwesten van Botswana brengen we een bezoek aan de mysterieuze Tsodilo Hills. Deze rotsformatie reikt tot 1400 m hoogte en vormt daarmee het letterlijke hoogtepunt van Botswana. De site wordt soms wel het Louvre van de woestijn genoemd omwille van de vele rotstekeningen die men er kan bewonderen. De eeuwenoude rotskunst is gemaakt door Bosjesmannen waarvan we een huidige gemeenschap zullen bezoeken zodra we de grens met Namibië weer oversteken.

Hoba Meteoriet (Namibië)

Na onze verkenning van het grootste deel van Namibië in 2015 en 2017 trekken we deze keer naar de meest afgelegen uithoek in het noordwesten van het land: het Kaokoveld. Op weg naar deze verre bestemming stoppen we even bij de grootste meteoriet op aarde in de buurt van Grootfontein.

Etosha National Park (Namibië)

Het wereldberoemde Etosha NP is een vaste waarde in Namibië. In twee dagen rijden we van oost naar west door het wildparadijs om nog meer dieren te observeren. Grote kuddes zebra’s, gnoes, springbokken, koedoes, oryxen en struisvogels zullen er ons opwachten.

Epupa Falls (Namibië)

Vanaf Etosha NP rijden we via het losse zand van de Khowarib Schlucht naar Epupa Falls op de grens met Angola. Behalve de waterval zullen we in dit gebied ook het Himbavolk aantreffen. De Himba zijn nomaden die met hun vee rondtrekken naar plaatsen waar er voedsel te vinden is. Door het afgelegen leefgebied hebben de Himba hun traditionele leefwijze grotendeels behouden.

Van Zyl’s Pass (Namibië)

Midden in het woeste landschap van het Kaokoveld kronkelt de legendarische Van Zyl’s Pass, één van de moeilijkste bergpassen in Afrika. Hoewel de pas zelf maar zo’n 20 km lang is, zal het toch een hele dag duren om er heelhuids overheen te geraken. Dit wordt ongetwijfeld de meest avontuurlijke route van de hele expeditie: als hier iets misloopt, kan het dagen duren voor er hulp komt.

Marienfluss Valley (Namibië)

Als beloning voor het overwinnen van de lastige Van Zyl’s Pass zullen we uiteindelijk belanden in de mythische Marienfluss Valley. Deze ongerepte vallei ligt volledig ingesloten tussen het ruige gebergte en telt als de kroon op de eerste episode van onze expeditie.

(lees meer over episode 2/3)

(lees meer over episode 3/3)

Koenraad Roelands